ENSAMHETENS SANNING?!

   2011-03-08 - 00:35:39
I dag hara jag varit påp silversmide....fick faktiskt lite ny inspiration samtidigt som det kändes riktigt jävla TRÅKIGT!!! Ska nog helt enkelt hålla på hemma bara, men det fungerar fan inte heller...jag behöver en liten plats någonstans att vara på!!! Kul i alla fall att jag ju gick på en annan ledares grupp och det var en helt annan upplevelse än i vanliga fall...ska pröva att emaljera nästa vecka...skitbra för det vill ju jag börja med sen ju:D Woooh najs!!!!=)

Känner mig ensam samtidigt som jag inte orkar vara social heller....:(
Vet inte vad jag gör med mitt liv just nu faktiskt...ähh! Surfar runt lite å kollar in nice smycken ...men det är ju bara att inse att utan en egen plats att vara på e jag fan körd.....aah ja kan väl elda lite mer på ryamattan hemma annars;)

Jahopp...annars e det väl lugnt på alla fronter...längtar hela tiden efter at gå långpromenad med Joey...vet inte varför och han ville inte gå någonstans alls förut, inte med grannen heller som han varit hos i kväll....kan vara för han får duscha ben och mage så ofta för det här jävla landet e så äckligt och skitigt!!!

Jag har åter igen fått upp ögonen hur jävla SJUK DBT terapin är...:S Jag är uppriktigt GLAD att jag inte är kvar d är och förstår verkligen de som tyckte det var en sekt så jag gick där...jag såg det inte då, men nu gör jag faktiskt det! Det är som folk säger...det är bara för dom som inte vill bli friska och man tillåts inte bli frisk så länge man är med i den terapin heller....det e SKEVT!!!

På så sätt är jag oerhört lyckligt lottad=)

Nä mina älskade vänner...nu e det dags att knipa ihop ögonen, pilla i sig en halv stilnoct och däcka=)
Förresten har världens roligaste doktor inom en viss gren fått stänga sin egen mottagning för att Landstinget inte samarbetar med honom längre det är för helvete SKAMLIGT!!!Som tur är så är han på den mottagningen en dag i veckan ändå typ...det roligaste han sagt genom åren till mig är-Ah det blir som värsta lasagnen ju!!! ;)
hahahaha så jäääävla rolig=)

Jag lägger in lite information från en superbra sida oxå...den som orkar kan kolla, temat kändes bara bra idag=)

Puss på er skruffs=)



 

BORDERLINE PERSONLIGHETSSTÖRNING (även kallad emotionellt instabil personlighetsstörning) är en sjukdom som innebär att man är impulsiv, emotionellt instabil och mycket intensiv i det man gör. Ofta har de drabbade en mycket dålig bild av sig själva även om de inte visar det utåt. Människor i deras nära omgivning skiftar ofta och snabbt mellan att vara onda och goda. Personer med borderline tenderar att ha ett snabbt svängande humör och intensiva känslor som dess omgivning har mycket svårt att först sig på. Det är också ofta att personer med diagnosen har en samsjuklighet med exempelvis missbruk, depression, ätstörningar, ångestsjukdom, självskadebeteende och självmordsförsök. Vad gäller självmord finns det en ökad risk för detta, ca 4-10% av de med borderline dör till följd utav självmord, vilket är 50 % högre än normalbefolkningen.


Källa:
Stockholms läns sjukvårdsområde



Begreppet SJÄLVSKADEBETEENDE innebär medveten skada till den egna kroppen, oftast med hjälp av vassa tillhyggen med varierande metoder. Uppsåtet är inte att man vill dö utan ett kontrollerat sätt över sin själsliga smärta. Detta utgör en befriande känsla av lugn ett för individen fungerande sätt till självbestraffning eller ett introvert sätt att uttrycka känslor. Syftet till självskadan skiljer sig från individ till individ.

Under pågående självskada blir de negativa konsekvenserna sekundära, man hamnar i en ambivalens då man ägnar tid och kraft till att dölja upp skadorna för att slippa omvärldens reaktioner samtidigt som man har en inombords önskan om att bli sedd och förstådd av omvärlden. Den överväldigande känslan av skam och skuld inför sina närstående, känslan av att misslyckas, mindervärdeskomplex tar snabbt överhand och för att lindra dessa känslor så självskadar man sig mer för att lindra ångesten tankarna ger.

Individer med ett långvarigt beteende av att skada sig lider ofta av sociala problem, ständig ångest, en känsla av uppgivenhet, med mera, som i vissa fall leder till självmordsförsök.


Källa:
SHEDO
Self Harm and Eating Disorders Organisation




Upplevelsen av ÅNGEST är att något är otäckt eller jobbigt kan ge en reaktion av ångest. Reaktionen blir att hjärtat börjar slå fortare och musklerna drar ihop sig som vi vore redo för strid. En viss känsla av ängslighet och oro följt svettningar, illamående och svårigheter att andas. Ångest symtomen är en narturlig reaktion från kroppen och något som gemene man upplever mer eller mindre intensivt, totalt ofarligt men upplevelsen kan kännas skrämmande.

En form av ångest är panikattacker som kan komma plötsligt och har en cykel på några minuter upp till flera timmar. En sådan attack kommer oftast utan någon som helst förvarning och kan kännas mycket obehagligt.

Ångest kan man få genom uppenbara orsaker, så som en jobbsituation, skilsmässa eller annan traumatisk livshändelse. Även missbruk av alkohol och droger samt för snabbt avslut på användandet av antidepressiva mediciner kan ge ångest symtom. Ångest behöver inte heller ha någon naturlig förklaring utan bara kommer, detta kan vara svåra att hantera. Oavsett uppkomsten av ångest kan man få hjälp och på så sätt må bra.

Källa:
1177.se 



DEPRESSION Att ibland känna sig nedstämd är helt normalt men om man under en längre tid känner sig i detta tillstånd kan det vara en depression man har råkat ut för. Att man hamnar i en depression kan bero på mycket, men några vanliga orsaker kan vara för mycket stress, att man har drabbats av någon sjukdom, att något annat i livet är svårt att handskas med eller kan man helt enkelt bli deprimerad utan någon tydlig anledning. Depression beror på att signalsubstanserna i hjärnan kommer i obalans, vilka påverkar exempelvis sömn, känslolivet, initiativförmågan och aptiten. Nästan hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av männen får någon gång under livet en depression som kräver medicinsk behandling.

De vanligaste symptomen på depression är minskad glädje och intresseförmåga, sömnstörningar, aptitlöshet med följd av viktnedgång, aggressivitet, koncentrationsförmågan försämras, långsamma rörelser, stel mimik och hämmat tal, dålig självbild, svårt att lita på andra och minskad livslust och självmordstankar. I vissa fall kan även den som är deprimerad känna symptom som är mer kroppsliga, så som andnöd, värk och hjärtklappning.

De flesta som lider av en depression blir bra med hjälp av samtalsterapi tillsammans med medicinering.


Källa:
1177.se 



ADHD

Vad som kännetecknar ADHD är att man har uppmärksamhetsstörningar med överaktivitet. Detta innebär att man har svårt för att hålla koncentrationen uppe, sitta stilla och styra sina impulser. Detta kan skapa svåra problem för personen i sin vardag. När man har ADHD är vissa funktioner i hjärnan nedsatta och då främst de funktioner som styr förmågan att kunna organisera samt planera sina handlingar. Tydliga kännetecken är uppmärksamhetsproblem, kontroll av impulser och att ha en lagom aktivitetsnivå. Det finns även kännetecken som sen tal- och språkutveckling, problem med motoriken, svårt för att tolka sinnesintryck och ett hetsigt humör med mycket trots, men även psykiska svårigheter, så som ångest, oro och depression förekommer (1177.se, 2008 ).

Det finns tre undergrupper av ADHD vilka är de som har problem med uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet, de som har problem med uppmärksamheten (även kallat ADD) samt de som bara har problem med överaktivitet och impulsiviteten. Man kan även få diagnosen DAMP, oftast tillsammans med diagnosen ADHD, vilket innebär att man även har stora motoriska och perceptuella svårigheter (Hellström 2008). Orsaken till ADHD är fortfarande inte helt känd men man tror, enligt forskning, att ärftlighet har stor inverkan. Det finns också saker som talar för att ADHD kan orsakas av fosterskador och under spädbarnstiden. Det är vanligare att man uppmärksammar ADHD hos barn än hos vuxna även om det förekommer där också. ADHD är en sjukdom som inte går att bota, dock kan man hitta sätt för att underlätta i personens vardag.

Källa:
1177.se-A, Hellström.
Handikapp och habilitering, ADHD-center


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0