DEN VACKRA SKATAN "FLINET"

   2011-07-10 - 23:53:43

Fick idag ett samtal från TH som hade en liten skata i ett träd som inte verkade må så bra...hon skickade en bild på den och det syntes att något var fel...Åkte dit med min rosa transportbur och tillsammans fångade vi in skatan som TH döpte till "FLINET"=)

Flinet var jättedålig och först visste jag inte vad som kunde vara fel, men hon var uppblåst som en liten ballong så pass mycket att ögonen halvvägs hamnat nedanför ögonhålorna innanför huden och hennes ögon tårades av ansträngningen:(

Först skulle en tjej som hjälper till med djuren ta den i morgon, men jag insåg att denna lilla vän behövde omedelbar vård om den skulle ha en chans:(!!!
Efter flera timmar av telefonsamtal runt hela sverige så hade jag i alla fall pratat med Ewa på viltjouren. Jag träffade henne under kursen jag gick i vintras i tvätt av oljeskadade fåglar. Hon hade en diagnos i bakhuvudet som stämde på pricken med "Flinet" och då förstod jag ännu mer hur mycket den vcerkligen LED!

Efter att inte ens ha lyckats finna någon som kunde hjälpa mig att låta "Flinet" få somna in...varken veterinär eller bekantskaper så fann jag inga andra råd än att kasta mig i bilen och åkte till jouren på Finspångs lasarett. Jag fick 2 kanyler som jag behövde för att punktera den lilla älskade fågeln för att minska lidandet av trycket den hade i sin kropp. Ewas diagnos löd LUFTEFYSÉM

Luft under huden (Luftefysém)

Symtom: Ibland kan skadade fåglar få luftblåsor (luftemfysem) under huden. Det kan vara en eller flera och av olika storlek.

Orsaker: När fågeln blir skadad kan det ibland läcka ut luft under huden.

Behandling: Ofta så läker det av sig själv men om det inte gör det så ska veterinär kontaktas. Man punkterar då luftblåsan med en steril nål och förseglar hålet med antibiotikasalva. Ibland måste proceduren upprepas.

Ballong syndromet (Igelkottar)

Ibland kan man påträffa igelkottar som är uppblåsta som en ballong. En del är så uppblåsta att de inte når marken med fötterna och är därmed helt hjälplösa. Orsaken är osäker men man misstänker att luft läcker ut ur lungsystemet och lägger sig under huden. I dessa fall måste man punktera och släppa ut luften. Detta kan göras med en grövre kanyl och måste ofta upprepas flera gånger då luften fylls på. Efterhand läker det av sig själv, men behandling med antibiotika är att rekommendera. Rådgör gärna med veterinär.


Då jag kom till "Flinet" igen så kunde jag bara inte sticka den lilla varelsenutan som paralyserad i tårar satt jag och bara stirrade på henne med kanylen i handen:(

Till slut kom tjejen från stans pappa och mötte mig i Norrköping... (hon var inte i stan idag).
han tog "Flinet" och hon var i sämre skick nu än tidigare under dagen och andningen som varit ansträngd och rosslig hela tiden var nu oregelbunden, flugor hade börjat sitta på henne och hon var ihopkrupen till en liten krokig boll:(

Jag sa till "Flinet" att vi ses på regnbågsbron...sov så gott hjärrtat och lämnade över henne till tjejens pappa. Jag åkte innan han skulle göra slut på lidandet för den lilla fågeln!!! Grät i bilen...men vet att det var tvunget!!!
jag klarade det inte själv...men jag MÅSTE klara det en dag!!! Behövs det så MÅSTE jag kunna ingripa  hur svårt det än är!!!

Det var bland det hemskaste jag sett, vilket lidande den lilla vännen utstod...FY FAN I HELVETE:(!!!!!
SOV GOTT VÄNNEN!!!



Joey har åkt till Kulla på semester, han är dödslycklig=) Här är det tomt...men ska upp å jobba i morgon och träffar honom på torsdag igen=)

Jag har så förbannat ONT i armar och fingrar. Har fått sätta på morfinplåster igen....:( hjälper inte mycket...ska ta en värktablett nu...och försöka sova....i dag blir inlägget tillägnat "FLINET"!




Kommentarer
Tejna

Du är bäst!

2011-07-12 - 13:01:36

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0