PISSDAG

   2011-02-21 - 18:15:15
Idag är jag ganska sänkt:(
Det mesta känns ganska pissigt faktiskt!
Jag och Joey gick till Norrmalm i alla fall och så fick vi åka med mamma tillbaka hem för vi kan ju inte överanstränga oss jag å joey;)

Skulle försöka experimentera lite på silverfronten, men det resulterade mest i en jäkla stank av bränt sepiaskal och...inget mer...! *SUCK* Sååå nu blire att tänka om...men det är inte lätt när det fortfarande inte känns som om jag KAN tänka:S Tumultet i min hjärna har i alla fall lagt sig NÅGOT senaste tiden eftersom jag försöker ta hand om mig själv och inte stressa. Men det är alltid någon som drar i en och vill träffas...medan jag känner att jag "läker" i min ensamhet här hemma med Joey=)
Ingen förstår detta när jag försöker förklara:S

Har i alla fall gått igenom gamla räkningar å sån skit i lådan och kastat allt man inte direkt behöver i pappersväg...känns bra i alla fall...men mindre bra att mina pensionspapper ser rätt dystra ut...jag kommer fan inte ens ha råd att köpa fiskpinnar på Lidl när jag blir pensionär....men jag har ju inte tänkt bli pensionär heller så what matter does it make?!



Hittar inte mitt "psykblock" heller och det gör mig redigt sur:( Har läxa, men minns inte vad...:(
Förresten har Concerta en hel rad konstiga biverkningar...sömnlöshet och huvudvärk är några av dom jag ju haft nästan hela tiden...i början även en fruktansvärd ledvärk, men den gick över efter någon vecka. Nu har jag haft huvudvärk ett tag igen...och sover...jao det gör jag 9.5 av 10 gånger på Stilnoct nu igen:(
Undrar vad man ska göra nu då?
Man undrar oxå lite varför ens egen morfar å mormor inte gratulerar en på ens födelsedag???
Dom hade ringt när jag var hos frissan, likaså farfar å farmor.
Farfar å farmor ringde upp på kvällen igen och fick tag i mig, men mormor å morfar ringde aldrig igen!!!
Men jag är egentligen inte speciellt förvånad...fast det är klart man blir ledsen...men det är som det brukar vara nuförtiden!

Nä...jag undrar om jag ska göra nåt riktigt FULT i silver ...då kanske jag blir gladare?






Står om oss i Folkbladet i dag i alla fall...här kommer den texten...

De tränas för att rädda liv

NORRKÖPING
En massa döda fåglar, som tvättades rena in på bara fjädrarna.

 

Det kunde uppfattas som makabert, men handlade om en livsviktig övning för nybörjare, som ville lära sig att rengöra oljeskadade fåglar.

Övningen skedde i Räddningstjänstens tvätthall i Norrköping i lördags och det var full fart i vattenbaljorna vid Folkbladets besök.

Går det inte att använda nån sorts fågelattrapper vid en sån här övning, istället för riktiga, döda fåglar?

- Nej, man måste absolut ha riktiga fåglar, för att de här volontärerna, nybörjarna, verkligen ska få träna på att tvätta av riktiga fjädrar och få den verkliga känslan att arbeta med fåglar, fastslog Pernille Kragenskjöld från arrangerande KFV, Katastrofhjälp Fåglar & Vilt.

Skadade och avlivade
De fåglar som används är skadade fåglar man fått in till rehabilitering, som varit så skadade att de npste avlivas. Nu används de istället i utbildningssyfte.

- Vi lär 48 volontärer från Blå Stjärnan i Östergötland hur man hanterar och tvättar oljeskadade fåglar, inför framtida insatser vid oljekatastrofer, berättade Pernille Kragenskjöld från arrangerande KFV, Katastrofhjälp Fåglar & vilt.

200 utbildas
- Totalt pågår just nu utbildning av totalt 200 fågeltvättare i Sverige och efter den här kursen i Norrköping och sedan en på Gotland, har vi nått målet 200, vilket har varit målsättningen. Därmed anser vi oss ha så många att de kan bytas av under passen, om en riktig oljekatastrof inträffar och det krävs stor personalstyrka.

Sedan står de beredda att rycka ut, varhelst en oljeolycka inträffar i Sverige.

- Ja, och faktiskt även i Finland och Estland, eftersom de här tre länderna har ett avtal om detta. Så får vi en förfrågan om hjälp därifrån, är vi beredda att rycka ut även dit.

Kan du berätta i korta drag hur en fågeltvätt går till?

- Vi börjar med att tvätta fågeln i diskmedel och 41-gradigt varmvatten i sex till åtta nya vattenbad, beroende på hur skadad den är. Men man får inte använda borstar, för då förstörs fjädrarna, utan man bara skvalpar upp vattnet över fågeln. Sedan använder vi tandborstar och tops för att tvätta bort oljan från ögon, öron och övriga huvudet, halsen och nacken.

- Därefter sköljer man av fågeln med högtrycksvatten och då torkar de också och fjädrarna blir normala igen och vattnet rinner åter utanför fjädrarna.

- Sedan avslutar vi med ett test i en bassäng, där vi ser att fågeln flyter som den ska. Och gör den det så tar veterinären ett blodprov och ser att fågeln verkar okej. Då ringmärks den också innan den släpps.

- Men vi släpper den förstås inte vid oljeutsläppet, utan transporterar iväg den långt bort, så att den hamnar i rent vatten igen.

Hur många oljeskadade fåglar brukar ni klara av att rädda?

- Ungefär 50 procent kan släppas ut i det fria igen, säger Pernille. Bäst resultat når vi oftast med svanar där 90 procent klarar sig och svårast har vi med alfåglar, en sorts sjöfågel, där bara fem procent klarar sig.

Att hitta 200 frivilliga, oavlönade volontärer att ställa upp på utbildningen var inget större problem:

- Nej, inte alls, utan vi har till och med kö av fler som vill gå utbildningen, om vi startar nya kurser framöver. Men det är slående att vi mest får kvinnor till den här utbildningen. Kanske för att den är oavlönad, funderar Pernille Kragenskjöld.

- Så kanske det är, säger ledarkollegan Magnus Edelius. Men jag är glad över att det mest är kvinnor, eftersom jag tror att det inte finns någon karl, som kan tvätta rent fåglarna så noga och fint som kvinnorna kan.

- I så fall, säger Pernille, finns det i alla fall undantag, för två av de killar som vi utbildat har avancerat till att själva bli instruktörer idag!

Givande kurs
Volontärerna i Norrköping, kom från Blå Stjärnan i Östergötland och bland deltagarna fanns Marika Sjödin från Blå Stjärnan i Norrköping och som sa så här:

- Jag är intresserad av naturvård, viltvård och vill kunna hjälpa till lite när det behövs. Och den här kursen där vi får träna på riktiga fåglar, känns väldigt givande och man får en förståelse av hur det kan vara vid en oljekatastrof.

- Så nu vet jag vad som väntar mig, om jag blir kallad till en sådan olycksplats i framtiden.

Sören Boström
[email protected]
011-200 448





Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0