BPS

   2009-05-06 - 22:07:41


dags för lite uppdatering...denna gång har jag lånat informationen av gränsänglar.net som beskriver BPS otroligt bra!


Diagnosen

Borderline Personlighetsstörning -BPS (engelska BPD)
eller Emotionellt Instabil Personlighetsstörning -IPS

Dessa diagnoser är olika namn på samma problematik och tyvärr rakt översatta från engelska. Man är inte enig om det ska kallas för en sjukdom som går att bota eller ett tillstånd som man kan gå in och ut ur, vilket många drabbade föredrar.
Begreppet "Borderline" har sedan 1938 blivit förknippat med mycket negativa associationer. Psykiatripersonalens okunniga bemötande skapar ofta onödiga problem när individen söker hjälp.. Man får ofta en stämpel på sig att vara en "dålig" patient när det i själva verket är psykiatrivården som inte räcker till. Den klarar sällan av att hantera en så pass invecklad problematik som borderline ändå är. Ofta vet man inte själv vad det är frågan om och man kan omöjligt sätta ord på vad som är fel. Förhoppningen är att få hjälp och förståelse för sin desperation, ångest och ilska. Ingen vill höra att man är olämplig som patient och bara bli ordinerad piller som lägger locket på.

Trots att runt 2 % av Sveriges befolkning troligtvis lider av BPS har psykiatrin förvånande lite förståelse för problemen hos ca 180.000 människor!

Var fjärde patient på psykiatriska kliniker har fått diagnosen BPS/IPS, de flesta, ca 80 % är kvinnor och 10 % dör pga. av självmord. Ca 70 % har varit utsatta för någon form av fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.

Vad innebär det att ha BPS/IPS?

Att ha BPS innebär att man pendlar mellan olika ytterligheter i känslotillstånd. Ena stunden älskar man t ex sin partner mest i hela värden och i nästa stund är denne världens idiot. Idealisering kontra totalt avfärdande av mänskliga relationer präglar ofta en människa med borderline tillstånd.

Vi är extremt sårbara känslomässigt. Någon har kallat BPS för emotionell blödarsjuka... Man har ofta en negativ inre bild av sig själv. Minsta småsak kan få en helt ur balans, och ofta kan inte omgivningen heller förstå varför. Känsligheten i kombination med impulsiviteten leder ofta till självskadebeteende eller självmordsförsök. Sexuellt sett så kan man vara allt ifrån destruktivt promiskuös till att ha sexuell fobi. Somliga får vredesutbrott medan andra vänder ångest, smärta och ilska inåt och stänger av med dissociation, som om inget har hänt. Dessa kan inte formulera hur det känns och inte heller få adekvat hjälp när de väl söker vård.

Man stannar ofta kvar i relationer på grund av sin oerhört starka rädsla för att bli ensam. Separationer är smärtsamma för de flesta människor, men för en person med borderline upplevs det som en avgrundsdjup förtvivlan, en känsla av total övergivenhet som känns omöjlig att leva med. Det sociala nätet trasas sönder och många hamnar utanför gemenskapen av både familj, arbete och vänner.

Exakt vad som orsakar BPS har man ännu inte lyckats konstatera. Gemensamt för de flesta teorier är dock åsikten att grunden till sjukdomen läggs under de första barnåren. Extrema prestationskrav eller negligerande av barnets behov följer ofta med som ett trauma genom hela livet. Paradoxalt nog lever vi med en önskan och polarisering av känslorna; -"Se mig, -hör mig -rör mig" lika ofta som; -"sluta stirra -jag har inte sagt något -kom inte i närheten", vilket drabbar våra närmaste. De blir naturligtvis förvirrade och sårade och har på så sätt en egen stödgrupp. (Se vidare på länkar)

En del stödjer fortfarande teorierna om att BPS kan ärvas rent genetiskt, men de flesta forskare har övergett denna åsikt. Visserligen är det högre risk att barn till en BPS-patient också utvecklar BPS, men det beror snarare på uppväxtförhållandena. Kombinationen av faktorer i den biosociala miljön vi lever i samt vissa skillnader i hjärnans hippocampus har man framförallt på senare tid hävdat som intressant grund.

BPS är oftast bara en liten del av problemen, den fungerar ofta som en utlösande faktor som skapar nya problem t ex alkoholism, droger och annan psykisk obalans som depression, ångest, social fobi.
En människa med BPS har en inbyggd förmåga att ställa till det. Man ger sig in i krångliga förhållanden och man fattar beslut som inte verkar genomtänkta.



KÄLLA : Gränsänglar.net  


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0