EFEDRIN

   2009-03-09 - 21:58:16

Jag funderar på att börja med Efedrin...ja jag VET riskerna, men jag gör det i viktnedgångssyte...och psykoser har jag haft förut så den biverkningen är jag inte speciellt rädd för...man kan tydligen bli helt jävla mongopsyk, men va fan det kan ju vara värt att testa i alla fall det värsta? som kan hända är att man dör av det!!!!
Jag är skitsugen och jag har medlet inom räckhåll...ska dra igång efter Thailand :)
I dag var det dbt sen var jag hos A på 24an.
Nu har jag tvättat....hej å hopp.....gonatt





Efedrin är ett ämne som är besläktat med adrenalin som är ett ämne som vi har i kroppen. Adrenalin reglerar luftrören, hjärtats pulshastighet och sköter regleringen av blodomloppet. Till exempel när man är arg eller "rustar till försvar", då mobiliserar kroppen genom att omfördela blodet. Det kan man ju nästan själv uppleva. Under stress jobbar adrenalinet för mycket och det frestar på systemet. Efedrin har i hög grad samma effekter, det verkar slemhinneavsvällande och vidgar luftrören. Därför ingår det i flera mediciner som används vid hosta och slem. Tidigare användes det till astmabehandling, men där finns modernare adrenalinliknande medel som exempelvis Ventoline och Bricanyl.

Efedrin påverkar hjärtat och det kan vara mycket skadligt att använda på felaktigt sätt. Det kan också påverka förmågan att kissa, det kan bli urinstopp, ge illamående och kräkningar, skakningar och muskelsvaghet liksom oro och sömnsvårigheter.

Det är alltså inget medel att leka med, men rätt använt har det fortfarande en viss plats bland de medel som behövs i sjukvården. Inte minst på grund av biverkningarna har efedrin under senare tid fått en betydligt minskad användning.


Av våra myndigheter har efedrin dock ansetts så pass farligt att produkter som innehåller efedrin skall klassas som läkemedel, med alla de regler och begränsningar som gäller för läkemedel.

Ämnen som klassas som livsmedel bör enligt Livsmedelsverket inte innehålla efedrin. Efedrin är nog inte farligt för de flesta om man tar det i en liten dos under en begränsad tid. Efedrin finns ju till exempel i vissa hostmediciner. Innan vi fick modernare astmamediciner fanns efedrin i vissa astmamediciner då det har en viss vidgande effekt på trånga luftrör.

Efedrin KAN dock vara farligt i högre doser, om man tar det under längre tid och om man är speciellt känslig.

Efedrin har ju effekter som att höja blodtrycket, vilket hos vissa kan vara skadligt, och det ökar även pulsen och kan ge hjärtklappning. Det kan även ge illamående, oro och sömnlöshet. Effekterna liknar de effekter som stresshormonet adrenalin har i kroppen.

På längre sikt finns även risk för beroende, som med andra centralstimulerande medel. Att du mår bättre av efedrin och sämre om du inte tar det KAN bero på en tillvänjning, det kan man inte utesluta. Du tar efedrin ihop med koffein, vilket är känt för att öka efedrinets effekter, även de skadliga och farliga effekterna.

Både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket avråder alltså från användning av efedrin i bantningssyfte. Det har sannolikt inte tillräckliga säkerhetsmarginaler för att bli registrerat som ett läkemedel mot övervikt i Sverige. Hur farligt det är just för dig som individ kan jag inte bedöma, men som svensk läkare kan jag inte rekommendera det, med de varningar som finns.

Våra myndigheter är ju inte i första hand till för att jäklas med oss, utan tar på stort allvar sitt ansvar för att vaka över vår hälsa. Därmed inte sagt att efedrin i alla doser är jättefarligt för alla som använder det.

Lars-Olof Hensjö
Läkare, specialist i allmänmedicin


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0