VI BAKAR o BUSAR

   2008-11-30 - 20:57:08I går bakade mamma och jag lussekatter och mina egenhändigt sk. prinsessmuffins;)
Givetvis har dom hemligt recept hehehehe
Och självklart fick Joey egna lussekatter i hundstorlek och så även muffins=)
HUNDLUSSEKATTER


STOR o LITEN

HUNDMUFFINS


BULLMAMMA


JAPP DOM ÄR GODKÄNDA


=)


TÄNK ATT GAMMALT UPPTINAT BRÖD BLIR SÅ SPÄNNANDE SÅ FORT MAN SKA MATA ÄNDER


SNUUURRRRRR


SNOTT NISSEN JOEY´s LUVA *HAHAHAHA*LIVET

ÄR DET MIG DET ÄR FEL PÅ?????

   2008-11-29 - 04:48:24
Jag vet inte om det är MIG det är fel på eller om jag är befogat upprörd och uppe i känsla:(
I dag kom ungarna till I och vi provade en ny mjölk på T som skulle vara laktos/glutenfri efter 10 sekunder börjar hon spy och I bad mig ta henne till duschen det gjorde jag så klart...hjälpte henne där och då ringer hans telefon, det var såklart ungarnas mamma som vanligt som ringde hon sa att hon skulle komma bort med ungarnas väska...grejen är att väskan ska för helvete lämnas på dagis där I hämtar barnen och inte kommas farande med på kvällen varenda jävla gång...!!! I sa till henne att nej han kommer och hämtar henne men hon slängde på luren med orden att hon skulle komma bort o säga hej då till barnen...men det borde hon väl också gjort då dom lämnades på dagis.
Då han pratat i telefon gick jag för att hämta något och bad T hålla i duschen...då jag är tillbaka bara några sekunder senare står I och duschar henne och jag tänkte bara jaha ok då...då berätta han att deras mamma var på väg och jag sa att aah men då får du fan gå ut och ta sakerna och säga att hon träffar barnen på söndag igen för det är DIN helg och då ska hon inte hålla på som hon gör.
Då fick jag till svar att han minsann inte kunde tjafsa nu för han hade en dotter att ta hand om...ursäkta men jag höll faktiskt på med det om han inte märkte det och han s´ka nog vara jävligt glad att jag tog hand om hans nerspydda dotter på 4 år fast jag inte ens behöver. Ok fine sa jag och gick in i sovrummet...sen kom T in och la sig hos mig och så kommer I in och säger att jaa lilla gumman snart får du säga hej då till mamma för hon kommer....seriöst varför plågar man sina barn så????

Hon kom i alla fall och då killarna inte visade sååå mycket intresse så står hon o ropar på dom vid dörre att dom måste komma å krama henne...suck!!!! ofredande säger dom på våldsroteln och jag kan garantera att det hänger i luften med en anmälan på det SAMT egenmäktigt förfarande då hon ju faktiskt tagit I´s halva vårdnad och styr över när han får se dom...alltså då hon har något bättre för sig...!!!

Jag gick sen upp med T i hennes säng och la mig på golvet i D´s rum o gjorde DBT kedja på mina känslor och tankar just då för att lugna mig själv.

T kräktes då ner hela sin säng...o sov samtidigt så det var kräks överallt...jag slet upp henne o bär henne till duschen där jag tar hand om henne igen och I byter i sängen. Jag sitter sedan med T inne i badrummet och tar hand om henne i ca 30 minuter innan vi går ner och bäddar ner henne i vardagsrummet på ett täcke.

D och E skulle sen gå upp å sova i sina egna sängar och då frågade D sin pappa om det var för att jag är här som han inte får sova i pappas säng....jag har sagt att regler måste hållas även om jag inte är där och han låter dom sova i dubbelsängen allihopa då jag inte är där och då är det klart att blir det massa regler när jag kommer BARA, så är det JAG som blir svarta fåret i barnens ögon, men det kunde I minsann inte fatta!!!

T har sovit på täcket på golvet nu i natt och jag har inte sovit ett skit...hon rosslar och låter och snarkar så in i helvete...sen kom hon upp i sänfen vid 3 och jag ba jahapp ok.....I bara ordnade kudden till henne och så fick hon ligga där...en timme senare när jag lyssnat på dom båda plus Joey ssom snarkade med så sa jag till I att det här går inte jag har inte sovit ett skit...hon sparkar på mig dessutom...GÅ OCH LÄGG DIG NÅGON ANNANSTANS DÅ fick jag till svar då!!!!!!!:O
Med detta bevisade han för mig vem som har förtur till sängen ...jag har verkligen försökt...jag ÄR HÄR...på månader har jag hållit mig härifrån då barnen har varit här då jag inte orkat då det inte finns en regel i hela huset...och nu ska JAG gå från min plats i sängen om det inte passar mig så hans barn kan ta över!!!
Nu sitter jag alltså vaken...har ringt o snackat med min älskade syster en timme....skönt med folk man kan prata med mitt i natten....jag vill bara hem men jag har min bil hemma...så jag kommer inte hem heller....jag är skitfrustrerad...ligger på soffan o glor i taket...så jag satte mig här...det värsta är att jag börjar fan med bli lite illamående nu ...fan om hon e sjuk o det var därför hon spydde...då jävlar:(

Jag vill gärna ha komentarer om detta...'r det jag som har en konstig syn på barn eller???

Alltså  detta är en liten del i allt som varit genom tiden...detta var bara nu.....men jag pallar inte...kan man lämna någon för att personen har barn och det är kaos så fort han pratar med deras mamma för att hon har så enorm kontroll över allt o alla???? KAN MAN DET??????


Love u all....

SJÄLVDESTRUKTIVITET

   2008-11-28 - 12:38:17Självdestruktivitet

Det finns många sätt man kan leva självdestruktiv på. Självskadebeteende är ett sätt. Det är ju i syfte att avsiktligt skada sin egen kropp men utan avsikt att ta sitt liv. Detta beteende tog jag till när jag mådde väldigt dåligt eller var under psykisk stress. Redan i barndomen började jag förstå att det inte riktigt var som det skulle med mig. Hade en sådan stark dödslängtan. Hade såna hemska känslor inombords att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Känslorna började redan när jag var runt 7-8 år men jag tänkte ju inte då att det skulle vara något konstigt. Visste inget sätt att få bort de hemska känslorna inombords.

Jag började att skada mig. Rispade mig på armarna för att sedan ta till knivar, rakblad och andra vassa saker för att göra illa mig med. Det dövade ångesten för stunden. För att ingen skulle märka något så blev det benen som fick denna behandling. Jag brukade även slå och rispa mig själv i ansiktet. Dunka huvudet hårt mot väggen och slå mig på armarna med hammare etc.

Jag har sett hur illa det kan se ut på armar och handleder när man använt detta destruktiva beteende och man använder trubbiga och slöa verktyg. Det ser inte bra ut alls och för många försvinner de ärren aldrig.

Mitt självdestruktiva beteende har även lett till två självmordsförsök.  Jag skäms och det känns smått patetiskt men då var det en flykt från all den outhärdliga inre själasmärtan jag kände dagligen. Jag har nu i skrivandets stund lyckats sluta upp med denna självdestruktivitet. Det har varit oerhört tufft att sluta för det har ju varit ett sätt att hantera ångesten. Men med rätt sorts hjälp kan man förändra och få bort självdestruktivitet.

Att göra sig själv illa är en tillfällig lindring så att säga för faktum är att självskadebeteende inte är någon bra metod fast du kanske känner att det är det. Det är för många negativa konsekvenser det beteendet för med sig. Jag har lärt mig metoder att ta till när impulserna kommer och jag försöker minska min sårbarhet så jag inte hamnar där igen. Jag har hållt på med självskadebeteendet sen jag var liten och nu har jag lyckats sluta helt. Kan jag så kan även du.

Att leva självdestruktiv är inget man väljer. Det blir bara så tyvärr. Jag har från att ha levt helt självdestruktivt lyckats minska destruktiviteten för att nu i skrivandets stund knapp ha nån destruktivitet alls i mitt liv.

Mycket har att göra med att jag lärt mig hantera mina känslostormar på annat sätt, jag har fått mer självinsikt, jag har lärt mig färdigheter via min terapi och jag har lyckats minska min sårbarhet. Me det menar jag att det är viktigt att komma igång med de viktiga livsuppehållande sakerna i sitt liv; som att äta regelbundet, sova, motionera, sluta missbruka saker&ting etc. Nu kan man ju inte göra allt på en gång utan man får ta en sak i taget och för mig har det tagit långt tid men jag är på rätt väg. Man måste eliminera sånt som får en ur balans.

Exempelvis detta med alkohol. Vet man att man ofta flippar ut när man druckit så borde man sluta dricka helt. Man har ett val. Man kan inte både ha kakan och äta upp den. Vet att det finns de som vill ha bägge delarna; ett självdestruktivt liv då de flippar ur och beter sig oansvarigt samt ett liv då man vill fungera. Man kan inte leva bägge liven. Ett självdestruktivt liv är inget roligt liv och de som tycker det är ju helt ute och cyklar. Man kan ha ett liv utan självdestruktivitet och ändå ha ett bra, sprudlande och roligt liv.

Jag hade lätt för att ta till självdestruktivitet när jag känner att trygghet eller när vardagen blir för rutinmässigt och då kände jag att allt det kväver mig. Då handlar jag ofta impulsivt och förhastat ofta med förödande konsekvenser. Även när ångesten blev för övermäktig blev det självdestruktivt samt när jag hade negativa tankar om mig själv; ansåg mig inte vara värd bättre. Jag har dövt ångesten med olika saker genom åren men inte varit missbrukare. Dock så räknas man in i en typ av missbrukarpersonlighet av läkare när man använt sig av ångestdämande som självskadebeteende,rakblad, hammare, piller, mat, och shopping. Jag har alltså inte varit fast i ett missbruk utan bara dövt ångesten med de metoderna. Jag är inte ensam om dessa metoder.

Periodvis tryckte jag i mig så mycket ångestdämpande benzo-preparat att det fasen är ett under att jag inte strök med, men vid två tillfällen fick ambulansen skrapa upp mig på vardagsrumsgolvet då jag tagit för mycket piller och ångrat det då min underbara hund båda gångerna kom ut från sovrummet och tittade på mig undrande med sina bruna ögon, han fick mig att lyfta luren och ringa SOS båda gångerna...kommer berätta mer om detta i denna del då jag berättar om just min situation genom åren.


Man måsta på nåt sätt bryta trenden och lära sig metoder för att hantera sin ångest. Sök hjälp, prata med någon du litar på eller hjälp dig själv med olika böcker och infosajter. Det går att lära sig och man kan bli kvitt detta men det är tufft och kämpigt och vägen dit är lång men man får aldrig ge upp.


BÖRJAT ARBETSTRÄNA

   2008-11-27 - 18:52:09
i går började jag arbetsträna...5 minuter efter att jag hade börjat kom chefens första komentar och jag gick gråtfärdig ut på lagret å samlade mig...gick sedan ut igen och kämpade på.
i dag kändes det lite bättre, men jag känner att det är inte där jag hör hemma...det är verkligen inte det!!!

jag vill inte ha ett jobb där man står bland snurrande feta korvar hela dagarna...där kundkretsen består till 60% av sura enstöriga gubbar å fan det finns inte ens ventilation så man e som en korvjävel själv när man kommer ut...drar man sig i ansiktet med ett finger blir de ränder i fettet lixom:(

fast de e klart kollar man på de hära gogrisarna så måste man ju erkänna att man ÄLSKAAAAAAAAR plötsligt KOOORV=)


Ni får förresten inte missa nästa del i min lilla följetong i morgoooon...hääär på bloogeeeeen taraaaa.....om självdestruktiva beteenden....=)

Pusstackhej

DBT

   2008-11-26 - 08:10:22


Info från Psykiatri Centrum - Karolinska Sjukhuset


 

"Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en psykoterapiform som utvecklats för kroniskt suicidala patienter med borderline personlighetsstörning. Behandlingen bygger på beteendeterapi i kombination med tekniker för acceptans som till viss del har sitt ursprung i zen-buddhistisk meditation. Hela behandlingsformen genomsyras av en strävan att balansera förändring och acceptans.


Syntesen mellan förändring och accepterande är det som ligger till grund för begreppet "dialektisk" i termen dialektisk beteendeterapi. Dialektisk beteendeterapi har i vetenskapliga studier visat goda resultat för kroniskt suicidala patienter med borderline personlighetsstörning. Med DBT har man uppnått en tydlig minskning av suicidala beteenden och missbruk, fått en ökad social funktionsnivå samt en minskad ilska.

Terapiformen utvecklades under 1980-talet till följd av att vanlig kognitiv beteendeterapi, som givit goda resultat för patienter med såväl förstämnings- som ångestsyndrom, inte ledde till några framsteg i behandlingen av kroniskt suicidala patienter med borderline personlighetsstörning.

Målet med behandlingen är att patienten ska få ett liv som är värt att leva. I DBT arbetar man enligt en strikt ordningsföljd. Först fokuserar man på livshotande beteenden som självmordförsök och annat självdestruktivt beteende. I andra hand riktar man in sig på beteenden som omöjliggör för patienten att få terapi, t ex uteblivanden, brott mot överenskommelser, svårigheter att göra hemuppgifter.


Utöver detta arbetar man även med andra beteenden som hindrar patienten från att ha en god livskvalitet. Här ingår behandling av t ex eventuella andra psykiska problem som t ex paniksyndrom och agorafobi, social fobi, ätstörningar, tvångssyndrom eller andra faktorer i som hindrar patienten från att ha ett gott liv.

I hela behandlingen gör man noggranna analyser av patientens problembeteenden och har som mål att hitta alternativa sätt att handla. Behandlingen sker dels individuellt, dels i form av färdighetsträning i grupp. I färdighetsträningen sker undervisning i fyra olika avsnitt, på områden som patienter med borderline personlighetsstörning ofta har svårigheter: att vara medvetet närvarande, att hantera relationer, att reglera känslor samt att stå ut när det är svårt. Individualterapin används till stor del till att hjälpa patienten att hantera sina dagliga kriser just genom de färdigheterna som lärts ut i färdighetsträningen.


För att ytterligare hjälpa patienten att använda sig av färdigheter i krissituationer i vardagen använder man sig även vid behov av telefonkontakt mellan terapeut och patient mellan besöken enligt vissa uppgjorda regler. I allmänhet pågår behandlingen 1-2 år, där patienten har en timme individualterapi samt 2½ timmar färdighetsträning i grupp per vecka. Ofta skriver man kontrakt på  ett år där patient och terapeut åtar sig att arbeta så effektivt som möjligt mot de uppsatta målen och kontraktet förlängs enbart om behandlingen lett till några framsteg."


Källa: Psykiatri Centrum Karolinska Sjukhuset


Färdighetsträning

1 gång i veckan går jag på färdighetsträning. Det är en träning som görs i grupp. Vi använder oss av boken "Dialektisk beteendeterapi" - Färdighetsträningsmanual av Marsha M Linehan.

Denna träning har för mig varit oerhört värdefull och helt klart förbättrat min livskvalitet samt min syn på mig själva. Medveten närvaro och att hitta sitt wisemind har haft en stor betydelse för mig. Jag har också lärt mig reglera mina känslor med hjälp av denna färdighetsträning.

Är definitiv på rätt väg. Jag lägger inte upp några detaljer om vad exakt det är jag lär mig då det är så personligt och funkar så inviduellt. En del texter finns att läsa här bland mina sidorna om vad vi jobbar med och vilket sätt och hur det fungerar för mig.

Detta är dessutom väldigt jobbigt och tar mycket tid. Jag övar varje dag. Med färdighetsträningen har man ett allmänt mål och det är att lära sig förändra beteenden, känslor och tankar som ger upphov till svårigheter och inre smärta.


Specifika mål - Att arbeta bort

  • Beteenden som leder till kaos i relationer
  • Labila känslor, dåligt humör
  • Impulsivitet
  • Dåligt grepp om sig själv, bristande kontroll över tankarna

Att arbeta fram

  • Förmågan att hantera relationer
  • Förmågan att reglera känslor
  • Förmågan att stå ut när det är svårt
  • Förmågan att vara fullt närvarande i nuet

Att lära sig hantera kriser

Att stå ut när det är svårt Strategier för att överleva kriser.

Att stå ut när det är svårt. Att acceptera att det är som det är: Andningsövningar.

Att stå ut när det är svårt. Att acceptera att det är som det är: Övningar i att småle.

Att stå ut när det är svårt. Att acceptera att det är som det är: Övningar i medvetenhet.

Att stå ut när det är svårt. Grundläggande principer på hur man accepterar verkligheten.


Att hantera relationer

Att hantera relationer-Viktiga moment

Att hantera relationer-Övergripnade mål

Att hantera relationer-Faktorer som minskar förmågan att hantera relationer

Att hantera relationer-Myter om relationer

Att hantera relationer-Stärkande tankar

Att hantera relationer-Olika intensitet i att be om något eller säga nej, samt faktorer att då ta med i beräkningen

Att hantera relationer-Förslag på övningar i vardagslivet

Att hantera relationer-Att få det man vill

Att hantera relationer-Att behålla en god relation

Att hantera relationer-Att behålla självrespekten

Att hantera relationer-Hemuppgift 1:Mål och prioriteringar i relationssituationer

Att hantera relationer-Hemuppgift 2:Observera och beskriva relationssituationer

Att hantera relationer-Hemuppgift 3:Tillämpning av relationsfärdigheter


Medveten närvaro

Att vara medvetet närvarande-Att känna till och leda sitt inre.

Att vara medvetet närvarande-Att känna till och leda sitt inre. Vad göra?

Att vara medvetet närvarande-Att känna till och leda sitt inre. Hur göra?


Att reglera känslor

Att reglera känslor-Syftet med övningarna i att reglera känslor

Att reglera känslor-Myter om känslor

Att reglera känslor-Beskrivningsmodell för känslor

Att reglera känslor-Olika typer av känslor (glädje,sorg,ledsenhet,ilska etc), hur uttrycka etc

Att reglera känslor-Vad har man känslor till?

Att reglera känslor-Hemuppgift-Olika sätt att minska smärtsamma känslor

Att reglera känslor-Minska sårbarheten för negativa känslor. Tänk på "förnuft-känsla-visshet". Fastna inte i "känsla".

Att reglera känslor-Hur man kan öka de positiva känslorna i tillvaron

Att reglera känslor-Lista med trevliga händelser

Att reglera känslor-Låt dig inte plågas av dina känslor (Var medvetet närvarande i din känsla)

Att reglera känslor-Ändra känslor genom att handla tvärtemot din känsla

Att reglera känslor-Hemuppgift-Olika sätt att minska smärtsamma känslor

Att reglera känslor-Hemuppgift-Att observera och beskriva känslor

Att reglera känslor-Hemuppgift-Känslodagbok


Validerig
Att kunna validera andra människor, sig själv och sina relationer

 

Min DBT...jag kommer i sista delen att berätta om just min situation och kommer då även att innefatta just hur min DBT fungerar.
Då kommer ni få veta mer i praktiken hur det verkligen fungerar:)

love nine


BORDERLINE del.1

   2008-11-25 - 20:57:54


Information om diagnosen borderline

- Om diagnosen borderline
- Vad innebär det att vara emotionellt instabil?
- Varför får man borderline?
- Kan man bli fri från borderline?
- Exempel på beteende
- Finns det faktorer i omgivningen som kan påverka utvecklingen av borderline ?
- Hur gamla är typiska BL-patienter? Hur ser prognosen ut?
- Vad är känslomässig (affektiv) labilitet?
- Kan killar också ha borderline?
- Varför idealiserar borderlinepatienter andra personer?


Om diagnosen borderline

"Borderline personlighetsstörning (bps) kallas även för emotionell instabilitet. Borderline är ett psykologiskt begrepp och inte en psykisk sjukdom. Inte heller är det en skräpdiagnos som tyvärr många tyckt tro. Rakt översatt från engelskan betyder det gränslinje. 1-2 % procent av befolkningen i allmänhet och var fjärde patient som behandlas på psykiatrisk klinik har diagnosen borderline-personlighetsstörning.


Beskrivning jag hittat på internet:

"Patienter med borderline beskriver ofta att de har svårt att lyckas få andra att förstå hur de känner sig. Det kan te sig om de bär en "mask", som gör det svårt att läsa av dem. Till exempel kan en djupt deprimerad, självmordsnära borderline på ytan te sig i det närmaste neutral så att behandlaren inte ens kommer på tanken att fråga om eventuella självmordstankar. Självskadebeteenden och självmordsförsök kan ibland utlösas av patientens svårigheter att kommunicera sin inre smärta till omvärlden."


Vad är då egentligen en personlighetsstörning?

"Det kan beskrivas som ett varaktigt mönster av upplevelser och beteenden som avviker påtagligt från det "normala" i den sociala och kulturella miljö som patienten lever i. Upplevelserna/ beteendena kan gälla hur man tolkar sig själv, andra människor eller händelser, de kan gälla känslolivet, samspelet med andra eller förmågan att kontrollera impulser.

Ett viktigt kriterium är att symtomen ska leda till ett påtagligt lidande eller försämrad funktion inom viktiga områden, som jobb eller socialt liv, säger Eva Andersson. Vid personlighetsstörningar har mönstret funnits med sedan barndomen, ungdomen eller tidig vuxenålder.
Källa: Artikel i Dagens Nyheter skriven av Malin Nordgren. Hon har intervjuat överläkaren Eva Andersson på Karolinska Borderlineenhet.


Hur jag reagerade på borderlineinfot när jag fick min diagnos.

Första gången jag läste om borderline så tyckte jag det var ett väldigt diffust begrepp. Jag fick min diagnos så sent som NIO år efter min första kontakt med psykiatrin. Jag hade halkat in på borderline på internet tidigare, men inte lagt så stor vikt vid det eftersom jag egentligen var ute och sökte mer information om KBT terapi. (kognitiv beteende terapi)
jag ögnade bara igenom det lite och tänkte lite förstrött att det låter ju som jag.
Då jag fick diagnosen föll allting på plats...jag kastade mig på telefonen och ringde min syster och bad henne läsa den information jag hittat om borderline på internet och sa att jag även fått min diagnos. Hennes komentar var precis som det jag kände inom mig...MEN DET ÄR JU DU utbrast hon. Precis så kände jag...Det var precis som om jag hade skrivit texten som låg framför mig på dataskärmen.
Med det fick jag en tid därefter börja i DBT terapi, och jag kände att det var något jag var tvungen att pröva för det fanns ingenting att välja på ...för mig handlade det om att leva eller dö.

Att ha borderline / vara emotionellt instabil

Har man fått diagnosen borderline så har man uppfyllt minst 5 av 9 kriterier enligt DSM-IV.


"Ett viktigt kriterium är att symtomen ska leda till ett påtagligt lidande eller försämrad funktion inom viktiga områden, som jobb eller socialt liv.
Man har problem med att hantera sina känslor. man pendlar kraftigt i humöret. Känsloläget är väldigt labilt. man pendlar ofta kraftigt mellan olika känslolägen. Man kan vara nöjd och tillfreds för att enminut senare bli förbannad och arg. Eller ledsen.
Mitt humör går tyvärr ut över min familj. mot en del håller jag igen stenhårt men även där kan det brista.

Jag är väldigt impulsiv vilket gör mitt liv väldigt svårhanterligt. Jag kan göra helt idiotiska saker utan minsta eftertanke.
Ibland känns det som om någon annan styr inne i mig och gör saker jag inte vill.Ibland kan smågrejjer hemma jag inte tidigare brytt mig om men när jag hamnar i det känsloläget kan jag börja skrika och gorma. Efteråt kommer skuldkänslorna.
Jag försvarar inte mitt beteende och jag förstår inte heller hur min familj stått/står ut med mig men de finns kvar.
 Man måste jobba på detta irrationella beteende med hjälp av sin terapeut och det finns sätt att ta sig ur det. Jag vet det nu då jag är på rätt väg.


Jag är väldigt sårbar känslomässigt. Småsaker kan få mig ur balans. Emellanåt är det väldigt kaotiskt i mitt liv. Jag har försatt mig i många situationer som är svåra att ta sig ur och det är inte helt frivilligt heller. Tyvärr blir det bara så. Kan agera helt utan eftertanke. Ser inte konsekvenserna av mina handlingar förrens efteråt. Jag vill ha kontroll över mitt liv och ibland funkar det men när det är för rörigt och mycket omkring mig så släpper jag på det där och det blir kaotiskt. Jag behöver ordning och reda för att må bra men har svårt att få rutin på saker och ting. Hela den här grejjen med att ha en fungerande vardag funkar inte så bra för mig men jag jobbar på det stenhårt. När är oredan väl kommer blir jag frustrerad över att inte ha kontroll. Även det går att jobba på. Exempelvis en sak i taget principen. Det har jag använt mig av länge nu och märker klara förbättringar.

Ett annat problem är att jag har svårt att hantera relationer. Har svårt att lita på människor och släpper dem gärna inte inpå mig. Närhet skrämmer mig. Det har lite med min egen självkännedom att göra har jag märkt. sikt. Jag kämpar för att eliminera det självdestruktiva beteendet. och tack vare DBTn så har jag varit helt skadefri sedan april 2008.


Alla dessa problem med relationer, att inte kunna hantera sina känslor, problem med att hantera krissituationer, den emotionella sårbarheten och den negativa inre självbilden i kombination med impulsiviteten har gjort mitt liv väldigt jobbigt att leva. Det har lett till ett självdestruktivt leverne .
Ibland känner jag mig väldigt omogen, känslig och sårbar fast jag är 30 år. Det indikerar väl på en känslomässig omognad. Jag är intelligent och bra på mycket men just den känslomässiga biten är inte på en "normal" 30 årig kvinnas nivå. Med tanke på vad för slags män jag även dragits till som gjort de mest konstiga saker mot mig genom åren så undrar jag om det faktiskt ligger något i att det sägs att man dras till ett visst mönster av män. Alla har sårat mig med misshandel, otrohet, lögner och svek en efter en och som borderlinare så har allt detta tärt på mig och jag har mått sämre och sämre för varje relation som tagit slut.


Deprimerad eller inte

Att vara borderliner innebär inte att man måste vara deprimerad hela tiden. I mitt fall så pendlar det kraftigt. Jag har mina perioder då jag klarat mig undan depressionen. Det går alltså upp och ner som en jojo.


Expertisinfo jag läst i en artikel om borderline.

"Vad är då egentligen en personlighetsstörning? Det kan beskrivas som ett varaktigt mönster av upplevelser och beteenden som avviker påtagligt från det "normala" i den sociala och kulturella miljö som patienten lever i. Upplevelserna/ beteendena kan gälla hur man tolkar sig själv, andra människor eller händelser, de kan gälla känslolivet, samspelet med andra eller förmågan att kontrollera impulser. "


Svart eller vitt

Jag har läst att vi med borderline ser livet i svart eller vitt. För min del så tycker jag inte det stämmer helt. Det pendlar kraftigt mellan svart eller vitt men på något sätt har jag börjat se att det även finns gråskalor. Det kan ha att göra med att jag fått rätt terpi som fungerar för mig. Kanske att livet fortfarande hade varit antigen svart eller vitt om jag inte gått på terapi. Nu har jag förstått att man kan lära sig leva med sin diagnos, i alla fall som det känns just nu; i mitt fall genom att jag lärt mig olika färdigheter.


Skräpdiagnos

Jag har pratat med några tjejer som berättat för mig att de blivit utdömda som monster. De har blivit kallade för lata och egocentriska. Att diagnosen de fått är en skäpdiagnos. Detta känns väldigt skrämmande. Usch, vilka fördomar de har som tycker så. Hur kan de med att döma ut folk på det sättet? Det är för mig helt obegripligt. Till dem som tycker så kan jag bara säga att tror ni att jag (och många med mig) frivilligt vill ha den omtumlande kaos som finns inom mig? Tror ni inte jag vill ha ett harmoniskt liv utan all den problematik som finns i mitt liv.

Tror ni att det känns skönt att gå med en ständig tomhet inombords? Att bära den här starka ångesten som genomsyrar min själ? Tror ni att jag gillar att ha dessa humörväxlingar?Tror ni att jag tycker det är så kul när jag inte kan hantera mina relationer, att inte kunna arbeta, att inte kunna älska sig själv, att hela tiden vilja dö, att bli deprimerad och att frivilligt vilja isolera sig? Tror du verkligen att jag vill ha det såhär? Jag kan berätta för dig att jag är precis som du i många avseenden. Det kanske inte synns på mig att jag har borderline. Jag är en stark, intelligent, känslig och humoristisk tjej.

Skillnaden mellan dig som inte har en emotionell personlighetsstörning och mig är att jag bland faller ner i tomhetens vacuum och då behöver jag hjälp med att hantera smärtan och ångesten. Detta med hjälp av terapi, medicinering och stödjande människor som inte dömer en. .


Varför får man borderline

"Forskning om borderline tyder på att det kan finnas både genetiska, biologiska och psykologiska faktorer bakom, och att det kan vara olika i olika fall. En biologisk sårbarhet när det gäller emotioner och impulsivitet kan samverka med omständigheter i miljön. Enligt flera undersökningar har borderlinepatienter mycket oftare utsatts för sexuella övergrepp.

Jag vet inte varför jag fått borderline eller när det exakt det började för mig. jag vet i dag att det jag kallade för "pirr i fingrarna" när jag var liten var ångest...kunde vakna mitt i naten vid väldigt tidig ålder och ha ångest. Som barn kan man oftast inte sätta ord på en psykisk känsla därför finner man ofta ett annat begrepp vilket i mitt fall blev "pirr i fingrarna" fast jag i dag vet vad känslan är.
Jag hade en "normal" barndom, förutom att jag var knäpptyst på lekis och i skolan ända fram till i gymnasiet. Ilskan och frustrationen kom ut då jag var trygg med familjen  hemma.

"Ingen kan i dag säga vad personlighetsstörningar "beror på". Dels är störningarna som sagt så olika, dels finns inte mycket forskning, ofta handlar det bara om spekulationer. Men de flesta i modern psykiatri tror att personligheten formas både av gener, biologisk och psykologisk miljö, säger Eva Andersson. Sårbarhetsteorin, det vill säga att en medfödd sårbarhet samspelar med miljön på olika sätt, kan användas för att förstå olika psykiatriska problem, inklusive personlighetsstörningar. Även om det är mycket vi inte vet, är det viktigt att sprida de kunskaper som finns, för att kunna förstå och hjälpa patienterna så bra som möjligt".

Källa: Artikel i Dagens Nyheter skriven av Malin Nordgren.


Kan man bli fri från borderline?

Saxat ur en tidning

"Borderline är en personlighetsstörning med god prognos. Ny forskning visar att 75 procent av dem som diagnostiseras inte längre har diagnosen efter sex år, oavsett behandling. Men ungdomar är i en känslig utvecklingsperiod och det är viktigt att de, liksom naturligtvis äldre patienter med de problemen, får hjälp så att de kan slippa ur sitt helvete."

Jag har läst att man kan "växa ifrån" borderline. Att det försvinner med ålderns mognad. För min del kan jag inte säga att jag blivit bättre med åren utan bara blev värre och värre. Jag vet att utan DBT skulle jag inte leva idag.

Har du liknande problem som jag så tycker jag du genast ska söka hjälp för detta. Du kommer få kämpa hårt för det är inte lätt att få vård tro mig med mina 9 år på nacken. Du måste ta tag i detta med all din kraft.
 Första steget är att ringa öppenpsyk i din kommun. Ta hjälp av de du kan i din närvaro för utan stöd blir det ännu jobbigare. Våga se in i ditt innersta, våga släpp masken och våga konstatera faktum; acceptera inte att ha det som du har det nu. Det är bara du själv som kan förändra hur tungt det än må kännas just nu. Det finns färdigheter att lära sig så livet blir mer lätthanterligt.

Jag kan berätta för dig att nu när jag gått på dbt lite över ett år så är det stor skillnad. Jag har det inte lika jobbigt längre. Jag börjar hantera saker mycket bättre nu jämfört med förr. Jag vill inte alltid längre dö och jag gör inte lika mycket destruktiva saker längre. Det har inte varit lätt; nej, absolut inte men kan jag så kan du.Det finns hopp

Har du borderline? Har du problem med dina känslor och relationer? Lever du självdestruktivt? Gör du andra illa med ditt beteende? Gör du dig själv illa? Känner du igen dig efter att ha läst här? Är du anhörig till någon som har borderline? Är det jobbigt? Står du inte ut med turbulensen det innebär? Far du illa?

Du med borderline måste ta itu med ditt problem. Du kan leva ett harmoniskt liv om du gör något åt din situation. Det är inte lätt men det går. Du måste lära dig alla de färdigheter som finns för att skapa en inre trygghet och stabilitet i ditt liv. Tänk även på andra som finns i ditt liv.

När jag skriver färdigheter så syftar jag på de metoder jag lärt mig i den DBT terapin jag går på. Det finns säker andra metoder men detta är det enda jag vet något om.

Vill du verkligen vara en "plåga" för dem? Nej, det tror jag inte. När jag skriver "plåga" så menar jag på att man kanske behandlar folk illa i sin omgivning. Man kan inte alltid se att man gör det men i många fall så gör vi andra illa. Det ska inte vara acceptablet för verken dem eller oss. Vi vill ju inte göra dem illa med flit men vi vet inte hur vi ska ta oss ur det beteendet. Det är inte lätt men det går.

Acceptera inte "det jobbiga" som finns inom dig. Gör du andra människor illa måste du tänka om. Far din partner eller dina barn illa pga. ditt tillstånd måste du genast avbryta din relation eller ta tjuren i hornet och förändra ditt beteende. När jag skriver att förhållandet måste avbrytas syftar jag på dem som verkligen skadar sina nära&kära. Det beteendet är inte accepablet. Nu råder jag inte anhöriga att göra slut på sina relationer bara för att deras partner har BL. Det är bara de som far illa jag syftar på. Ingen ska behöva fara illa bara för att du är självdestruktiv. Du måste ta ansvar.

Jag kände att jag inte kan leva i en relation förrens jag tagit bukt med mina problem.  Hur ska jag kunna ta hand om andra när jag inte ens kan ta hand om mig själv? 

Man kan bli bra om man får hjälp. Det gäller att ha viljan; hur tufft det än kan kännas. Du är egoistisk som inte tar hänsyn till andra. Du är även egoistisk om du inte tänker mer på dig själv. Låter kanske dumt men faktum är att det inte är bra för dig; verken självförtroendet, självkänslan och din kropp, om du forstätter göra dig själv illa. Varför ta valet och fortsätta leva självdestruktivt när det finns andra val? Det är upp till dig att avgöra. Vad vill du?


Är du anhörig?

Tycker du det börjar bli jobbigt? Du har också val. Du kan välja att avsluta relationen eller stanna kvar. Du måste känna efter om du tycker det är värt att stanna kvar. Far du illa ska du definitivt inte stanna kvar. Du kan ställa krav. Säg åt din partner att söka hjälp eller göra något åt situationen. Ta en paus i ert förhållande. Är du stark och orkar så kan du välja att stanna kvar och vara ett stöd. Alla har ett eget val, att stanna eller gå!  Det går ju i perioder, man mår inte dåligt varje dag. Jag är inne i dbt-behandlingen och kommer förhoppningsvis bli frisk en dag.

Hur mycket du har att leva för.

Jag vet att det inte är det lättaste; jag har varit djupt nere i det svarta hålet men jag har lyckats ta mig upp. Kan jag så kan alla.

Våga ställa krav. Lycka till!


Finns det faktorer i omgivningen som kan påverka utvecklingen av Borderline personlighetsstörning?

"Det råder inga tvivel om att faktorer som familj och sociala relationer har stor betydelse för utvecklandet och bibehållandet av denna personlighetsstörning. En vanlig teori (Dialektisk beteendeterapi) om BPS har ett biologiskt-psykosocialt synsätt. Barnet har en biologisk sårbarhet, men faktorer i omgivningen och pågående traumatiska upplevelser i tidig barndom är av särskild relevans för störningens patologiska utveckling.

71% av BPS-patienterna blir fysiskt misshandlade

68% blir sexuellt utnyttjade, flickor eller pojkar

62% upplever grovt våld i hemmet och familjen

Pågående forskning visar att borderlinepatienter oftare varit med om tidiga separationer från viktiga personer (fadern eller modern) samt att de blivit känslomässigt försummade av sina vårdgivare. Ofta är det så att föräldrar till borderlinepatienter också har svåra problem när det gäller impulskontroll, känslomässig instabilitet eller drogmissbruk. "

Källa: En tidningsartikel


Hur gamla är typiska BL-patienter? Prognosen?

Trots att många människor tror att Borderline personlighetsstörning (BPS) är vanligast hos unga kvinnor, rapporteras de högsta värdena av diagnosticerad BPS i åldrarna 19-34 år.

Detta kan också orsakas av att symptomen förändras. Ofta föregås BPS av snabba humörväxlingar och impulsivt beteende. Detta kan feldiagnosticeras som en ungdomskris. Ätstörningar som bulimi eller anorexi kan också kopplas till BPS. Under den senare delen av störningen kan mer framträdande symptom som självdestruktivitet eller kroniska självmordstankar leda till inläggning på psykiatrisk avdelning. Kronisk depression eller multipla ångeststörningar samt drogmissbruk uppstår ofta i samband med BPS.

Trots detta finns det goda nyheter: Enligt forskare tenderar patienter med BPS att stabiliseras över tid och de får färre symptom.

75% av alla patienter uppfyller 15 år efter första diagnosticeringen inte längre de diagnostiska kriterierna för BPS, även om de fortfarande kan ha vissa problem.

Källa: Internet


Vad är känslomässig (affektiv) labilitet?

Affektiv labilitet: instabila, snabbt förändrade känslor.

Personer som snabbt förändrar sina känslomässiga responser och har snabba och extrema humörsförändringar inom en mycket kort period och utan skäliga externa orsaker. Vanligtvis varar detta endast i några minuter eller timmar.

De mest framträdande formerna av detta problem är vanliga bland patienter med Borderline personlighetsstörning. Andra exempel på känslomässig labilitet kan finnas hos kvinnor med Premenstruell Dysforisk störning.

Det är också vanligt hos barn, ungdomar och vuxna med ADHD.

Källa: en borderlinebok


Kan killar / män ha borderline?

Självklart kan även män ha denna diagnos.

Denna info är tagen ur boken: Vilse i speglingar- borderline sett inifrån av Richard A. Moskovitz. Jag har valt att citera ett stycke ur boken. I boken skriver författaren några ord till alla manliga läsare. Låna den från bibblan.

"Varför skulle BPS vara ett specifikt kvinnligt problem? Skillnader i könsroller skulle kunna vara en faktor. Såväl kulturellt som biologiskt har män en större tendens än kvinnor att agera ut aggressioner direkt gentemot andra. Kvinnor avstår ofta från att rikta sin aggression utåt och vänder den antigen mot sig själva eller uttrycker den indirekt.

Detta leder till det självdestruktiva beteende som är mest typiskt för BPS. Traditionellt sett har män alltid levt ut sina aggressioner i tävlingsinriktade kontaktsporter, både som deltagare och åskådare, som jägare, i det militära och genom att konkurrera i affärer. Mindre accepteraden former för utlevande är krogslagsmål, gängbråk, väpnat rån, lägenhetsbråk och andra olagliga aktiviteter.

Män tar oftare fysiska risker, lever vårdlöst eller provocerar fram repressalier från andra. Dessa beteenden är ofta självförgörande och kan känslomässigt vara likvärdiga med att frivilligt skada sig själv som ju är det utmärkande vid BPS. Olycksbenägenhet kan vara en förtäckt form för att skada sig själv hos både män och kvinnor.

Vårdlöshet är en karaktäristisk förteelse vid antisocial personlighetsstörning. Det finns många yttre skillnader mellan antisocial respektive borderlinepersonlighet men båda har ett svårt känslomässigt lidande och instabila, kortvariga relationer till andra människor. Överrepresantionen av män bland personer med antisocial personlighet är jämförbart med de många kvinnorna med BPS.

Hämningslöst drickande kan vara ett annat kamoflage för män med BPS. Alkohol påverkar sinnestämningen och används ofta impulsivt som reaktion på avisande, ilska och ensamhet. Drickandet kan vara skadligt för en själv och leder ofta till mer öppet vårdlöst beteende. Drickandet tjänar också till att bibehålla känslomässig distans i mellanmänskliga relationer.

I den mån sexuellt ofredande och våldtäkt är en orsaksfaktor vid BPS är det rimmligt med den höga överrepresentationen för kvnnor. Kvinnor bli oftare offer för sexuella brott. Denna skillnad kanske förstärks av att rapporteringen av sådana brott när det gäller män är relativt sett underrepresenterad. Under de senaste årtiondena har också en ökad otydlighet i gränser mellan könsroller vuxit fram. Detta kan bidra till den fragmenterade, flyktiga identitet som är en del av att vara borderline.

Denna otydlighet när det gäller könsroller har alldelses tydligt påverkat både män och kvinnor, men har kanske krävt en större grad av förändring och anpassning av kvinnors livsstil och identitet. Den stora mängden möjligheter och konkurrerande krav på tid och uppmärksamhet måste se i ögonen i dag utsätter dem för förvirring och tvivel på vilka de är och vad som är meningsfullt för dem."

Källa: Vilse i speglingar- borderline sett inifrån av Richard A. MoskovitzMän också sjuka - men i fängelset

Artikel skriven av Agneta Lagercrantz på SvD.

"Nej, sannolikt är det ingen skillnad mellan hur kvinnor och män drabbas av borderline personlighetsstörning. Men det tycks vara fler kvinnor som får diagnosen ställd som vuxna, förklarar Görel Kristina Näslund, leg psykolog, medicine doktor och författare till boken Borderline personlighetsstörning (Natur och Kultur 1998). Hon tror att skillnaden mellan könen delvis kan hänga ihop så här: - En kvinna som söker hjälp inom psykiatrin och uppfattas som aggressiv, riskerar att betraktas som avvikande. Samma sak om hon är promiskuös. Hos män anses det mer normalt, medan kvinnor får en diagnos!

Enligt amerikanska undersökningar lider 1,0-1,5 procent av befolkningen av borderline personlighetsstörning. Lika många män som kvinnor anses vara drabbade. Men den jämvikten får man bara om man också tar med män som sitter i fängelse och inte enbart räknar personer som sökt sjukhusvård. - Medan kvinnorna är mer villiga att söka psykiatrisk hjälp, är männen mer antisociala, missbrukande och våldsamma. De agerar ut sina symtom och kan hamna i kriminalitet.

En orsaken bakom borderline personlighetsstörning kan många gånger vara en mycket svår uppväxt, ofta med inslag av övergrepp, konstaterar Görel Kristina Näslund. Då kan det handla om fysisk misshandel samt psykiska och/eller sexuella övergrepp. När det gäller det sistnämnda är tyvärr kvinnor mer utsatta än män. - Vid upprepade övergrepp kan ett barn liksom dela sig i två personer, berättar hon. Man skruvar känslomässigt av en del av sig själv så att det känns som om övergreppet drabbar någon annan. Så kan man utveckla olika personligheter.


- Ja, eller ännu fler. Marilyn Monroe är den mest kända personen i världen med borderlineproblematik. Hon upplevde att hon hade flera personligheter inom sig och önskade att hon bara var en enda. "Hör du bara en röst? Själv hör jag en hel kommitté" har hon sagt i boken The Biography av Donald Spoto. Marilyn Monroe hade svårt att vara ensam, krävde ständiga bekräftelser, missbrukade sprit och tabletter, var känslomässigt instabil och levde i kaos.

Ibland ledde hennes överdoser till att hon behövde läggas in på sjukhus. Det här är typiskt för många människor med borderline personlighetsstörning.
Vad finns det för hjälp?

- Tyvärr är det få som kan tillräckligt mycket om borderline personlighetsstörning och hur den bäst behandlas. Och det är mest i storstäderna man möjligen kan hitta erfarna terapeuter.Varför idealiserar borderlinepatienter andra personer?

"Det är mycket typiskt att patienter med borderlinepersonlighet idealiserar en annan person som endast "perfekt" eller "den bästa personen jag någonsin träffat". På grund av sitt kluvna tänkande ser personer med den här typen av personlighet endast extremer som gott eller ont / bra eller dåligt / svart eller vitt. De kan inte förstå att någon inte kan tillfredsställa alla deras behov eller finnas till hands dygnet runt endast för deras skull.

Borderlinepatienter undviker alltså otrevliga (realistiska) aspekter, känslor eller upplevelser. De har en förmåga att "klyva" (splitting). Deras bedömningar kan vara ganska intuitiva och baseras inte på fakta eller nya erfarenheter. Mycket ofta påverkas de mer eller mindre av gamla tankesystem eller drömmar ur det förgångna.

Om något allvarligt stör idealiseringen av "en älskad person", kan det resultera i mycket extremt beteende. En möjlighet är en total nedvärdering av den andre. Nu bedöms alla personliga kvaliteter och beteenden hos den andra personen som hemska, skadliga eller luriga och manipulerande. Återigen baseras detta huvudsakligen på gamla (dåliga) erfarenheter, inte de aktuella situationerna eller personernas beteenden. "

Källa: en borderlinebok

Vad innebär Dikotomiskt tänkande?

Personer med diagnosen borderlinepersonlighetsstörning tenderar att se och värdera varje tanke eller situation som:

svart eller vitt
gott eller ont
allt eller inget


Källa: en borderlinebok


INFORMATION OM BORDERLINE

   2008-11-25 - 09:08:08
Jag har tänkt göra svenska folket lite mer medveta om vad BORDERLINE PERSONLIGHETSSTÖRNING är för något och har bestämt att jag under några dagar ska lägga upp information kring detta.
det kommer nog bli en hel massa text, den som vill och orkar får mer än gärna läsa ...dom som inte vill får läsa "mellan rederna" jag kommer lägga in vanliga inlägg också under tiden=)
jag vill också passa på att tacka alla de som bryr sig om mig och som hejar på mig...:)
tack fär jättefina inlägg också i mina "comments"=)

Det kommer handla om

* Borderline- Vad är egentligen borderline
* DBT - Dialektisk beteende terapi som har god verkan hos just borderlinepatienter
* Självdestruktivitet - varför skadar man sig själv
* Söka hjälp
* Mitt liv, att leva med BPS utan att veta om det

I dag har jag varit på vattengympa å så ska jag till tandläkaren vid 10.00....jag är väl en av de få som älskar att gå till tandläkaren *hahahaha*

SNÖKAOS

   2008-11-24 - 07:54:31
I natt vaknade jag vid 2 och låg sedan vaken till 5 för att sedan gå upp vid 7 då klockan ringde...låg och messade med Marie som också var vaken...hos henne blåste det visst som sjutton. och nu när jag tittade ut genom fönstret så är det hur mycket snö som helst och det bara yr i luften...det är i alla fall några grader kallt så det är inte bara slask ...=)
Ska på DBTn...i dag får vi 2 nya tjejer i vår grupp...det ska bli spännande! Det är exakt ett år sedan jag började nu ...jag har gått ett varv och har precis skrivit nytt kontrakt med Maria...ska skriva i gruppen med...
min blogg tog rekordfart i går....från att ha haft typ 31 besökare förut som mest på en dag så hade jag i går 105 besökare...jag har inte engagerat mig i att skaffa läsare förut då jag egentligen mest skrivit denna blogg dör mig själv och mycket i terapeutiskt syfte...men nu så verkar folk blivit lite intresserade i alla fall det är jättekul:)
Nu ska jag väcka Jobs och gå ut...han e göörtrött...ligger i korgen breve mig vid datorn nu!!!

Pusstackhej...återkommer mer under dagen
WEBDESIGN

   2008-11-23 - 06:32:39
...Som ni ser håller min sida på å ändrar form, färg osv litegrann...håller på att lära mig grunderna i webdesign...min sida ska som tidigare sagt få en helt ny design inom en snar framtid...men just nu leker jag lite =)

Håller mig till mina glada rosa färger ännu=)

vaknade 04.45...Joey ligger i kkorgen bredvid mig med sitt spöktäcke på sig och e skittrött...men det är han med all rätt...det borde jag med vara antar jag...men men...man kanske skulle ta å käka lite frukost...:)

Höll mig från godiset jag köpte i går, när jag väl fått det så var det inte så himla interesting längre....*hahahaha*

nej nu ska jag äta frukost...jag som blivit sååå ordentlig med maten....=) och sen ska jag krypa ner i sängen igen ...kanske kolla på någon kass film...vem vet:P

För övrigt så har jag tagit upp funderingarna på att söka läkarlinjen igen...och nu känns det som om jag verkligen skulle kunna göra det och satsa på att bli läkare också...:) Ett krux är att jag tror högskoleprovet är då vi är i thailand:S hjälp någon hur gör man då?????

Puss på magarna sålänge


TÄVLING

   2008-11-22 - 20:02:14


JAG ÄR MED OCH TÄVLAR SÅ KLART!!!

KALLT I DAG

   2008-11-22 - 17:24:26
I dag har jag och Joey  haft lite matte/ vovvetid...varit hos moffa o mommo, gick ut en sväng...gosade på fällen o sådära...sen stannade vi vid slottsparken på vägen hem...mysigt, men KALLT!!!

Sen hem...somnade en väng...målat...spelar nu lite 2pac och surfar omkring i den vida cyberrymden utan mål...


lägger upp lite bilder från för ca. 1-2 år dsedan samt lite mer aktuella bilder för jag känner för det...och mest för mig själv för att jag vill se om det hänt något med mitt ansiktsuttryck ...=)
En person som aldrig mått så dåligt att man inte orkar äta, man orkar inte dricka, inte duscha, än mindre gå ut...alltan gör går i slow motion och man orkar inte prata med folk för att det är för ansträngande att röra på munnen...lyfta en arm känns som att lyfta ett ton...men jag har faktiskt fått svar på att det ÄR så när man mår riktigt riktigt dåligt...rörelserna GÅR I SLOW MOTION...det är mycket konstiga funktioner som sätter igång...eller inte när man mår skit...kommer rabbla upp lite här vid ett senare tillfälle...kommer även att berätta mer om min DBT terapi...och borderline...

Nu när jag tittar på de bilder jag slumpvis tagit från olika perioder...alltså..känns det inte som om mina ögon är klarare, mer med, gladare...på något sätt på dom senare????
kanske är det bara jag som tycker det...men jag tycker det faktiskt...och det känns...känns som om det finns stabilitet och riktiga leenden i en del bilder...kanske är jag på väg dit trots allt jag fått gå igenom...???

Jag kämpar på....nu ger jag fan inte upp ...inte när jag nått så här långt...=)

FÖRE

PÅ VÄG

(flitig med terapiläxan:P)


NUKISS

   2008-11-21 - 18:29:13

I morse vaknade jag vid 5 och var döpigg så jag satte mig vid datan en sväng innan jag sedan glatt plaskade några längder i badkaret runt 6-tiden samtidigt som jag ringde och morgonterrade systeryster...hon började lite smått undra om jag hade alla indianer i kanoten då hon hörde hur jag plaskade glatt i mitt varma badvatten:D

Sen drog jag o joey iväg till DBT´n ...hade ingen hundvakt i dag så han fick minsann ta på fleeceoverallen och vi segade oss ut i -7 grader. dessvärre hade jag inte dragit fram overallen ordentligt så han råka kissa i den...hej å hå...skrapa bil...starta bil...upp igen...av me overall...kissig hund i hissen...stress stress...hej å hå ...kiss kiss kiss...

Å så stressa iväg med en pipande frysande hund med kiss på magen i en svinkall bil...asså jahapp så går det när man e uppe tidigt ja....:S
Vem har sagt att det e ett pul att ha barn????? hund då?????

DBT´n gick bra...vi har kul...vi står och väger på gränsen mellan steg 1 och 2 i individualterapin:)

Nu har jag klippt Iddes hår, målat hyllor till hallen, dammsugit och håller på å tvättar....ojojoj....damn va ja e BRADenna mannen e så snygg att ja funderar på å släppa mitt liv å dra å söka upp han...*mums*
Vad 17 gör jag här? Jag får nog flytta hem till Jamaica snart ;)SIPPAN VEM E DU???

   2008-11-20 - 14:47:19
Har fått ett jättegulligt inlägg av SIPPAN...alla inlägg gör mig otroligt glad men detta värmde mig väldigt mycket...jag skulle jätegärna vilja komma i kontakt med henne...ska ta o maila henne precis just nuuu....


Din komentar värmde verkligen och jag tackar jättemycket för den=)
Sen är det alltid roligt när man får se att det verkligen ÄR folk som LÄSER ens blogg som maninte har en aning om....=)

Har för övrigt varit i Blacka i natt...målat lite tröskel, lite lister osv...för de skulle fixas nu när den lägenheten ska säljas:)
Gjorde också en sjuhelvetes massa DBT i går kväll och i dag...känns så himla bra och jag har nu insett när jag kikade lite i pärmen å så ...at....jag lever ju för sjutton efter DBTn väldigt mycket i mitt vanliga liv nu!!!!! :O
Jag har verkligen snappat upp otroligt mycket fast jag ibland inte alls tror det...

Ha det så bra nu allihopa jag älskar er=)

*tjohoo* :O:O:O

....men ...va faannnn skrev ja nu...:O

VAD VILL JAG MED MITT LIV???

   2008-11-19 - 13:11:25
Ok gott folk nu ligger det till så här dåh...
var på möte på förseningskassan i gr med chefen...eller rättare sagt chefens fru var den som kom dit, han själv var jäääättemyyycket upptagen:S *jäjäjä*
Ska börja arbetsträna redan nästa vecka...2 timmar 2ggr i veckan till att börja med...inte mycket alls ju..men dom anser att jag ska börja med lite lite och öka sen...var förbi i dag och beställde nya kläder...midjemåttet har ökat några cm sedan jag jobbade sist 'hähähähähä* det kändes bra ...ända till Bosse Frank den gubbfan klev in genom dörren o muttra jaha värst va hon såg glad ut för en gång skull...bakom min rygg...om han visste vad jag gått igenom skulle han nog knipa igen sin stora feta fula jävla käft rejält...speciellt med tanke på att hans son är så jävla äcklig o antastar arbetande folk och vrålar allt han önskar göra med en i cabben, på statoildisken mm...jävla idiotfamilj!!!!
jag var inte glad i slutet innan jag blev sjukskriven...men som Maria sa i går på mötet att det är vktigt att dom på jobet inte är kvar i hur den gamla Frida var utan komma ihåg att se den nya Frida...hon sa att jag är en helt annan person mot den hon träffade för 1 år sedan då min terapi började:)

Känsla: Ångest ...oro...svagt hopp...
Tankar: Vad vill jag?, kommer detta bli bra? hur länge pallar jag med det denna gång innan jag blir enormt uttråkad?
Förnuftet säger: Gå till jobbet...testa ...se hur det går, hur det känns, hur det ÄR!!! Hoppa av och backa till rehab om det inte fungerar...


Thats it!!!
Joeys fina scooban doobantårta på hans kalas i lördags=)

LISTAN

   2008-11-18 - 18:06:13
Jag har kopierat denna lista på mFAVORITER
Färg: Rosa
Mat: Köttfärs
Band: Jah cure, Akon...mest reggae
Film: skräck
Bok: Läser inte så ofta
Serie: Make me a supermodel
Sport: Boxning
Årstid: Sommar
Veckodag: lördag
Glassmak: Alla konstiga smaker
Tid på dygnet: Morgon

-FÖR TILLFÄLLET:
Humör: trött
Smak i munnen: Potatismos
I dina öron: Syrrans fåglar som tjattrar och Joey som tassar
Kläder: nattlinne
Bakgrund på datorn: Jag o Joey
Nagellack: Rosa med vita blommor och stenar på
Tid: 16.31
Omgivning: Lite mörkt, men en del lampor tända..
Irritationsobjekt: Min trötthet

-HAR DU NÅGONSIN?
Dejtat någon av dina bästa vänner: japp
Brutit mot lagen: ja
Blivit arresterad: ja
Badat naken: ja
sovit naken: ja
sovit med sällskap: såklart jag har
Varit med på TV: Ja
Kysst någon du inte känner: Ja

SEX/KÄRLEK

1. Är du singel nu? - nej
2. Föredrar du långa förhållanden istället för korta? - långa
3. Är du redo o satsa på ett seriöst förhållande nu? - med rätt kille så
4. När hade du sex senast? - Pass
5. Har du/haft en kk? - Oh Yes ...den bästa:P
6. Har du kört oskyddat nån gång? -  pass
7. Har du dumpat någon och sedan ångrat dig? - Nej
8. Har du någon gång varit riktigt svartsjuk? - ja som fan
9. Har du hållt på med någon för att göra någon annan svartsjuk? - Ja
10. Haft sex på fyllan? - tyvärr ja
11. Sagt jag älskar dig till någon och verkligen menat de? - Ja
12. Sparat något från ett gammalt/sista förhållande/förhållandet? - Japp
13. Somnat gråtande pga kärleken? - För många gånger jo...
14. Varit på en blind date? - naaaäää
15. Varit otrogen? - Pass

KOMPISAR

1. Har du nån bästa vän? - ja
2. Är du ofta med dina vänner? - Nej
3. Vad brukar ni hitta på? - Inte ett smack...eller en fika kanske
4. Bästa minnet med nån vän? - Min och Maries förlovning;)
5. Kan du vara dig själv med dina kompisar? - ja
6. Har du hatat din bästa vän? - nej

SISTA SOM

1. Du fick en puss av? - Joey min vovve såklart:) han e bra på att pussas
2. Sov med dig i samma säng? - Idde och Joey
3. Du delade ett riktigt skratt med? - Syrran
4. Du gick på bio med? - pappsen, syrran o Pata
5. Du höll i handen? - Idde
6. Du gick på stan med? - Idde
7. Delade en pizza med dig? - Idde
8. Du ringde? - Idde
9. Skicka ett sms till dig? - Min mariiiieeeee
10. Du kramade? - Joey


The List

[x] Haft skogsmyror på mig
[x] Lekt kurra-gömma-dunk
[x] Haft vattenkrig
[x] Varit på Liseberg
[x] Varit i GBG
[x] Varit i STHLM
[x] Varit på Gröna-lund
[x ] Varit på tivoli i Danmark
[x] Fotat regnbågen
[x ] Skrikit åt mattanterna att maten smakar skit
[x] Haft en moussflaska
[x] Haft en sprayflaska
[ ] Samlat på kapsyler
[x] Ätit mer än fyra glassar på en dag
[x] Äger en batteriladdare
[  ] Är förbannat kär
[x] Tycker att skolan är dålig, dryg och negativ
[x] Varit på begravning
[  ] spelat Guitarr Hero
[ x] Sjungt karaoke
[ ] varit i Säffsen
[x] Varit på kryssning
[  ] Spytt blod
[  ] Vält en gravsten av misstag eller med mening
[  ] Börjat gråta när du närmer dig en kyrkogård
[  ] Julat på en åker
[  ] Spelat Xbox
[x] Spelat playstation 1, 2 eller 3
[x] Gjort en tårta
[x] Bakat kakor
[x] Suckat
[x] Pratat med en psykolog
[  ] Gett tandläkaren en rak höger
[x] Tar medicin mot någonting
[  ] Dricker proteindryck
[x] Spelat upp en teater

[ ] Haft exem
[x] Räknat alla myggbett
[  ] Varit på festival
[x] Tappat bort nycklar
[x] Tror på skrock
[x] Fått köttsår
[ ] Haft hjärnskakning
[x] Rymt hemifrån
[ ] Bränt dig i bastun
[ ] Blivit avstängd från skolan
[x] Gjort alcoholtest
[x] Målat ett staket
[ x] Ätit krusbär
[x] Ätit röda vinbär
[x] Ätit svarta vinbär
[ ] Ätit rönnbär
[x] Ätit äppel från träd
[x] Ätit plommon
[x] Ätit körsbär
[ x] Fått MVG i nåt ämne
[x] Sett en björn
[x] Sett en varg
[x ] Vaknat i ett övernattat tält
[x] Vaknat någonstans och inte vet var du är
[x] Cyklat omkull
[x] Sprungit omkull
[ x] Ridit omkull
[x] Gått omkull
[x] Kopierat den här listan

SLITEN PRINSESSA

   2008-11-14 - 10:04:19


Huuuuh...*gäsp*....

Vaknade nyss och klockan är redan 09.30...var vaken förut vid 06.30, men lyckades somna om till den smått kaotiskt dåliga filmen tropical thunder war...:S

Ska städa av lite i dag...det sista som man säger...i kväll ska jag å Joey på tjejkväll i Kulla...japp han har fått dispans...eller så får han väl barrikadera sig i datarummet med Pata kanske;)

I morgon ska vi ha dogpartyyyyyyyy=) Oh yeeeeah...life´s rocki´n

Undrar förresten varför de bästa av bästa snilleblixtarna föds i badkaret??? I går kom jag på en utomordentligt praktisk och snygg lösning till min hall...yepp...DEN KÖR VI PÅ....givetvis kom jag på det när jag låg o plaskade bland skimmrande bubblor i ett vrålhett bad medans dofterna av LUSH´s badgodis kittlade i näsan...tro fan man blir hög å kommer på saker då=) Förresten kan jag bara meddela att om man har någon av dessa härliga produkter och har den ligger i badrummet så fungerar den även som doft i hemmet...det är det första jag känner varje gång jag kliver in i mitt hem=)

Bara för de så kommer lite LUSH här...:)       http://www.lush.se/produkter jag har just nuprodukter jag vill ha i min samlingPusstackhej
KÄRLEK

   2008-11-13 - 23:20:02

VACKRA TING

   2008-11-13 - 10:42:37
Tänkte i dag bara ägna min blogg åt vackra saker...japp då sätter vi igång...=)
kanonfina karamellstolar i Borås...det bästa var att de var supersköna oxå, det värsta....det var att bilen var för liten att frakta hem dom i :( (i´ll be back)


Tänk att få bada i det här rosa vatnet;) Skulle döda för det...stranden är för övrigt till salu och ligger i Costa RicaBorde finnas i varje bebis mun

underbart vacker


Ett måste i varje kvinnas bokhylla


ALLA svarta barn är UNDERBARA


Skitsnyggt golv som kommer platsa bra i min hall och mitt kök:)


vackrast av dom vackraste är riddarsporren med den exakt rätta blå nyansen


Schyssta välgjorda braids är hur vackra som helst...och finns ju med variation till förbannelse...nyttjade flitigt småtjejerna på jamaica under tiden jag bodde där för att braida mitt hår...finns ingen bättre frisyr för ett tropiskt klimat under längre tid:)

Friis & Co badrock....hur underbar som helst....behöver jag säga att jag är ägare till en;)JOEY 10 ÅR

   2008-11-12 - 14:28:20


HURRA HURRA HURRA HURRAAAAAAAA...!!!I morse väckte jag min älskling med skinka på sängen o paket som väl iof inte var inslagna...men ändå:)
Sen gick vi på en kortispromenad i mattes nya regnställ som ja köpte av grannen Helene i går då det inte passade henne ...helt nytt alltså...jackan e najsast...den e svart med vita små ränder på...ydda för att vara ett regnställ...men fint=)

Tänkte mest lägga in lite bilder på mitt hjärta i dag för att hylla honom och för att han exakt i dag varit hos mig i 6 år...jag glömmer aldrig så jag hämtade min lilla älskling på Arlanda med mamma o gudmor Helene=)

Jag tycker förresten att han är bättre i dag...han har inte fått någon hostmedicin för han har inte hostat något...och han var inte lika flåsig på promenaden heller=)=)=)

*KÄRLEK*
JOEY FICK POST I DAG FRÅN MALIN o LOUISE -Han blev jättegladDET VAR NÄR JAG TAGIT DESSA BILDER SOM JAG FÖRSTOD ATT HAN INTE MÅDDE BRA...TITTA PÅ HANS MIN...DET VAR DAGEN INNAN HANS KENNELHOSTA bRÖT UT...


GRATTIS MIN ÄLSKADE FÖLJESLAGARE I LIVET, MIN KÄRLEK...MITT ALLT....

KENNELHOSTA

   2008-11-08 - 16:36:37
Japp...det är sant Joey har fått kennelhosta;(
Det började med att han i förrgår var så "mattig" när jag låg i badet skulle han prompt trycka in sig precis bredvid mig och var min skugga hela dagen, han såg också så jääävla ledsen och olycklig ut:(
Likadant var det då jag togg ett bad till på kvällen...tyckte väl han betedde sig lite småkonstigt...och Marie påpekade på en blid jag skickade till henne där han ser helt förstörd ut att -vad fan har ni gjort med honom?:S
I går började han sen att vara snorig...jättesnorig...nös hela tiden och snorade ...ringde och snacka med Åsa på Valla på kvällen och hon misstänkte direkt kennelhosta eftersom det går visst väldigt mycket just nu...men eftersom han inte hostade så kunde det inte riktigt vara det heller:S
Vi bestämde att vi avvaktar över helgen om det inte blir värre...skulle bara hålla honom varm och lugn, bara koppelrastning...Men så i dag då Joey vaknade och hoppade ur sängen här på sågvägen så kom hostan...han har hostat och hostat och hostat och snorat och gnällt och hostat igen så han nästan kräkts...har fortfarande inte tempat honom men ska göra det nu i kväll...Nu på eftermiddagen är barnen med på innebandy så jag och Joey fick en lugn stund och vi gick en lugnare promenad i omgivningen och nosade lite...och nu har både han och jag sovit en stund till tvn...mamma har fått köpa norcarpin eller vad det heter...som ska lindra hans hosta....ringde Åsa på Valla igen i morse som konstaterade att det är typiska kennelhoste-symptom han har. Så nu får han minsann inte nosa på andra damer o herrar i området för det smittar ju som satan:( Och det kommer sitta i  i alla fall 2-3 veckor:( Joey som ska ha kalas nästa lördag, men han kommer förhoppningsvis må bättre då:(

Psssst...säg ingenting men han ska få en scooby doo tårta....han kommer älska den tror jag:)

För övrigt så är det under kontroll med både hund, barn och problem...ska prova å jobba lite på Erikshjälpen nästa lördag tror jag...Timo ringde i går....han e fortfarande i Spanien så det är inte konstigt hans lägenhet är så jävla öde lixom:S hahahaha....hoppas solen kommer på han

Har hittat på en tjej med en sååå "hunderbar" blogg...måste länka in hennes blogg här bara för det.....jag blev helt såld:)
http://poshpoodle.blogg.se/category/dogfashion.html

Host host....puss

GEOCACHE EVENT I BORÅS (FAD)

   2008-11-04 - 20:32:45

I helgen var vi på fumble after dark i Borås, det var skojsigt...först var det lite gps föreläsningar sen var det bara att ge sig ut i mörkret med pannlamporna på och leta...en av de bästa var nog det par skor som hängde i ett träd...ledtråden var "ej höger" och jag hittade e högersko i ett träd och tänkte nej men var e vänster då.....ca 2 meter upp i träded fanns sedan vänster sko och klämman (just detta event samlade man stämplar med klämmor istället för loggar man får räkna hela eventet som en cache i slutänden)
En annan schysst en var att man skulle ut med eka o hämta en på en å...vi hittade en ljuspunkt mitt ute i skogeb...vi tittade efter vad det var och hittade en grav mitt ute i mörkret med ljus på och blommor...kanske ett älskat husdjur??? det var vackert!!!
vi sökte även igenom knalle land efter cache och folk undrade nog vad det var för stollar ...200 pers med pannlampor i skogsmundering som smyger omkring i stan och kollar efter saker i skyltfönster ...under bänkar, i buskar...på statyer och på vägskyltar...hahahaha....

En kul var en multicahce som man fick de första koordinaterna i skylten på claes olsson...den satt på en grendosa...den va skoj...hahahaha...

Kom till vår stuga igen vid 01.30 typ och jag o mannen insåg att vi hade glömt sovsäckarna i vår bil i Kulla så vi fick skaffa lite sovmaterial innan de stängde på kvällen...somnade sist av alla...sov i översängen och frös som en gnu efter nattens mongoäventyr=)

Nu har jag en belastningsskada i korsryggen ...fick den i mitten av förra veckan, och denna trip gjorde inte saken bättre å jag var på ryggakuten i går och ska tillbaka på torsdag...går ju där i vanliga fall med, men nu blir besöken lite tätare igen dåh...

För övrigt så har ju mannen nu själv sagt stopp!!! börjat med antabus och får nu professionell hjälp i form av terapi mm. vi ska sälja hans lägenhet för att få honom på fötter igen en gång för alla...mäklaren kom idag och utgångspriset blir ångt över vad vi trodde så det känns ännu bättre=)

I kväll har jag badat lillkorven och jag ska kolla på nån film medan mannen kollar på champions league:P
Skönast e ju att ligga i sängen och kolla på film...får inte sitta för lnge heller för ryggen just nu:S

Alla som tror att det är en HAND på mina bilder i förra inlägget...det är det hahhaa...eller jaaa...en FLADDERMUSHAND;)
Den e jöööö göööörsöööt jööö eller huuur???:)

Nehepp de andra korvarna sover redan så jag å joey ska väl krypa ner åtminstone...ska ba logga mina caches först:P

*mjau*

RSS 2.0